Uwalnianie ryby z haczyka
Janusz Wołejko (blutu)
2010-09-03
Wpis ten chciałbym, żeby przeczytali początkujący młodzi wędkarze, co łowią dla przyjemności i wpuszczają ryby z powrotem do wody. Jednak nie wszyscy wiedzą jak ważne jest prawidłowe i szybkie usunięcie haczyka. Warto przypomnieć też, żeby rybę trzymać mokrą ręką, co ma na celu nie uszkodzenia warstwy ochronnej. Często, trudno jest znaleźć połknięty haczyk z przynętą. Istotne są narzędzia służące do uwalniania ryby, takie jak (wypychacz, szczypce, kleszcze, nożyczki). Można je kupić w każdym sklepie wędkarskim za nie wielkie pieniądze. Muszą być w dobrym stanie technicznym, dobrane do wielkości ryby i umiejscowienia haczyka. Dobrze jest, żeby haczyki były usuwane, jeśli jest to możliwe . Warto też wspomnieć o używaniu haczyków bez grota. Dzisiejsze haczyki wędkarskie wykonane są z lepszych materiałów a to utrudnia rozpuszczanie w żołądku lub w przełyku. Pozostawienie haczyka, utrudnia rybie jedzenie i może spowodować powolną śmierć głodową. Połknięte haczyki można znaleźć też w skrzelach ryby. Można też je łatwo usunąć. Ucina się blisko pyska żyłkę i szczypcami od strony skrzeli wyciąga haczyk z końcówką żyłki ,lub przyponu drucianego. Po usunięciu wszystkich obcych ciał, rybę trzeba szybko wpuścić do wody. Ona wkrótce będzie się cieszyła pełnym zdrowiem, będzie rosła i rozmnażała się.