Wariacja potrawy SOCZI.
Składniki:
1. Filet lub stek z tuńczyka (świeży)
2. Olej z oliwek lub winogronowy
3. Czosnek
4. Papryka ostra (chili).
5. Surowy por
6. Kolendra zielona
7. Sos sojowy
8. Placki ryżowe
Mięso tuńczyka posmarować olejem i piec na gorącej blasze lub w głębokim oleju, ale tak by był w środku surowy.
Przygotowanie sosu:
Czosnek i paprykę bardzo drobno posiekać. Wsypać do miski . Dodać olej z winogron lub z oliwek. Posiekać kolendrę, ale nie za drobno bo traci wartość smakową. Usmażonego tuńczyka kroimy w drobną, równą kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy sos sojowy.( Nie solimy).
Placki ryżowe podsmażamy na oleju. Na oleju smażymy też pora. Por do smażenia przygotowujemy następująco, Dokładnie myjemy łodygę po czym potrzebny kawałek przekrawamy wzdłuż na pół. Oddzielamy środek i pozostałą część kroimy w bardzo cienki paski bardzo ostrym nożem.
Po usmażeniu danie przygotowujemy w następujący sposób.
Placek ryżowy kładziemy na środku talerza i polewamy sosem z tuńczykiem. Na to kładziemy przyrumieniony na złoto-brązowy kolor por i zjadamy jako przystawkę.
Aby uniknąć surowego mięsa tuńczyka należy pozostawić potrawę na pół godziny. Po tym czasie mięso się marynuje i zatraci smak surowego mięsa.
Autor tekstu: Andrzej Kobyliński