Wariacja śledziowa

/ 6 komentarzy / 3 zdjęć




Jako że święta za pasem, dziś proponuję przepis, kulinarny zresztą, pt. Wariacja śledziowa. Składniki są ogólnodostępne : 


Składniki: 6 matiasów z zalewy octowej,
                 szklanka konserwowanego groszku,
                 ¾ szklanki parzonej drobno pokrojonej cebulki,
                 szklanka oleju lnianego, pokrojony koperek,
                 odrobina pieprzu do smaku.


A jak przyrządzić? O tym poniżej:
Matiasy osączamy z zalewy, kroimy na kawałki około 2 cm. Przesypujemy sparzoną cebulką, dodajemy groszek oraz koperek, olej, do smaku można doprawić pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Całą kwintesencję smaku uzyskujemy dzięki właśnie olejowi lnianemu który w połączeniu z rybką z octu oraz świeżym pieczywem daje naprawdę niepowtarzalny smak.


Sposób użycia: jako że rybka lubi pływać najlepiej smakuje w pierwszy dzień świąt, czyli proponuję zadanie wykonać 23 grudnia- najlepsza jest po dwóch dniach spędzonych w lodówce, doskonała jako zakąska ale można użyć również jako przekąska….




 


5
Oceń
(18 głosów)

 

Wariacja śledziowa - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Śledzik w oliwce, odrobina cebulki i ten koperek, po prostu pychotka.
(2012-12-22 16:09)
troctroc
+1
Plus naleweczka z pigwy......
(2012-12-22 16:17)
pstrag222pstrag222
0
Śledzik typu matias solony to mój ulubiony. Pod każda postacią w occie mi nie smakują, ale myśle że taki przepis i ja wyprobuje (2012-12-22 18:17)
andrzej3023andrzej3023
0
Mniam bardzo dobre. ***** (2012-12-28 13:17)
roman55roman55
0
Narobiłeś kol. Ryszardzie mi smaku ze ho ho, już lecę po matiaski. Gorzej będzie z naleweczką. Pozdrawiam***** :) (2013-01-20 11:42)
kamil11269kamil11269
0
Smacznie wygląda (2013-03-03 19:21)

skomentuj ten artykuł