Zaloguj się do konta

Wariacja śledziowa



Jako że święta za pasem, dziś proponuję przepis, kulinarny zresztą, pt. Wariacja śledziowa. Składniki są ogólnodostępne : 


Składniki: 6 matiasów z zalewy octowej,
                 szklanka konserwowanego groszku,
                 ¾ szklanki parzonej drobno pokrojonej cebulki,
                 szklanka oleju lnianego, pokrojony koperek,
                 odrobina pieprzu do smaku.


A jak przyrządzić? O tym poniżej:
Matiasy osączamy z zalewy, kroimy na kawałki około 2 cm. Przesypujemy sparzoną cebulką, dodajemy groszek oraz koperek, olej, do smaku można doprawić pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Całą kwintesencję smaku uzyskujemy dzięki właśnie olejowi lnianemu który w połączeniu z rybką z octu oraz świeżym pieczywem daje naprawdę niepowtarzalny smak.


Sposób użycia: jako że rybka lubi pływać najlepiej smakuje w pierwszy dzień świąt, czyli proponuję zadanie wykonać 23 grudnia- najlepsza jest po dwóch dniach spędzonych w lodówce, doskonała jako zakąska ale można użyć również jako przekąska….




Opinie (6)

marek-debicki

Śledzik w oliwce, odrobina cebulki i ten koperek, po prostu pychotka. [2012-12-22 16:09]

troc

Plus naleweczka z pigwy...... [2012-12-22 16:17]

pstrag222

Śledzik typu matias solony to mój ulubiony. Pod każda postacią w occie mi nie smakują, ale myśle że taki przepis i ja wyprobuje [2012-12-22 18:17]

andrzej3023

Mniam bardzo dobre. ***** [2012-12-28 13:17]

roman55

Narobiłeś kol. Ryszardzie mi smaku ze ho ho, już lecę po matiaski. Gorzej będzie z naleweczką. Pozdrawiam***** :) [2013-01-20 11:42]

kamil11269

Smacznie wygląda [2013-03-03 19:21]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Jak sprawić karpia

W Wigilię na wielu naszych stołach zagości karp przygotowany na różne…