Wariacja śledziowa
Ryszard Pluciński (troc)
2012-12-22
Jako że święta za pasem, dziś proponuję przepis, kulinarny zresztą, pt. Wariacja śledziowa. Składniki są ogólnodostępne :
Składniki: 6 matiasów z zalewy octowej,
szklanka konserwowanego groszku,
¾ szklanki parzonej drobno pokrojonej cebulki,
szklanka oleju lnianego, pokrojony koperek,
odrobina pieprzu do smaku.
A jak przyrządzić? O tym poniżej:
Matiasy osączamy z zalewy, kroimy na kawałki około 2 cm. Przesypujemy sparzoną cebulką, dodajemy groszek oraz koperek, olej, do smaku można doprawić pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Całą kwintesencję smaku uzyskujemy dzięki właśnie olejowi lnianemu który w połączeniu z rybką z octu oraz świeżym pieczywem daje naprawdę niepowtarzalny smak.
Sposób użycia: jako że rybka lubi pływać najlepiej smakuje w pierwszy dzień świąt, czyli proponuję zadanie wykonać 23 grudnia- najlepsza jest po dwóch dniach spędzonych w lodówce, doskonała jako zakąska ale można użyć również jako przekąska….