Warszawska Kutia


Warszawska Kutia

Składniki:

- szklanka spożywczej pszenicy
- szklanka mielonego maku
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka posiekanych orzechów włoskich lub arachidowych
- 100g płatków migdałowych
- 100g rodzynek
- kieliszek rumu lub brandy
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garśc grubo posiekanych bakalii
- aromat migdałowy

Przygotowanie:

Pszenicę opłukać , zalać zimną , posoloną wodą i gotować do miękkości na niewielkim ogniu ok. 40 min.
Odsączyć i ostudzić. Rodzynki umyć i namoczyć w alkoholu. Mielony mak wymieszać lub zmiksować z miodem, cukrem pudrem i skórką cytrynową oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
Dodać rodzynki wraz z alkoholem ,orzechami, skórką i bakaliami. Masę makową wymieszać z ostudzoną pszenicą i przełożyć do salaterki. Można przybrać bitą śmietaną w sprayu. Podawać z kruchymi herbatnikami , najlepiej pieczonymi w domu łamańcami.

Smacznego!!!

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Warszawska Kutia - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł