400g filetów z sandacza
1 ³yzka soku z cytryny
800g kopru w³oskiego
300g ziemniaków
2 szalotki
1 ³y¿eczkanasion kopru w³oskiego
2 ³y¿ki mas³a
3/4l wywaru z warzyw
200g ¶mietany
sól/pieprz
sposób przyrz±dzenia:filety pokroiæ na plastry i skropic sokiem z cytryny.Koper w³oskiposiekac.Bulwy obraæ pokroiæ na æwiartki,a nastêpnie w drobna kostke.Ziemniaki obraæ i pokroic w kostkê,szalotki obrac i posiekaæ.Nasiona kopru w³oskjiego ut³uc.W garnku rozgrzaæ mas³o,w³o¿yæ szalotki,pokrojon± bulwê kopru ,oraz ziemniaki i sma¿yæ przez 5 minut.Dodaæ nasiona kopru i wymieszaæ.Wlaæ wywar,doprowadziæ do wrzenia i gotowac pod przykryciem przez 10 minut.Czê¶æ warzyw wyj±æ z garnka.Zupê wlaæ do miksera,zmiksowaæ i doprawiæ do smaku sol± i pieprzem.Dodaæ pozosta³e warzywa,wymieszaæ.Dodaæ sandacza i gotowaæ na wolnym ogniu przez 7 minut.Zupê doprawic sol± oraz pieprzem do smaku i posypaæ koprem
Autor tekstu: Micha³ Biernat
Wloczykij1 | |
---|---|
jadlem podobna zupe z sandacza pyycha (2013-03-11 17:15) | |