Wędzarka ciąg dalszy - smacznego.

/ 10 komentarzy / 4 zdjęć


Witam ! W związku z paroma pytaniami o wędzarkę opiszę jej konstrukcje w miare dokladnie. A więc kanał mam wykopany w ziemi o długości ok.2 metry wyłożony po bokach zwykłą cegłą, natomiast pokryciem są zwykłe płyty chodnikowe starego typu. Całość przysypana ok. 20cm warstwą ziemi ...Dalej mam wymurowany komin z cegły z dwoma otworami i wmurowanym rusztem z drutu nierdzewnego ,pierwszy na wysokości ok.metra z blaszaną klapką, a drugi ruszt na samej górze przed tzw. okapem.

Wymiar wędzarki w środku to ok 30x50cm. doświadczalnie przekonałem się, że najlepiej jest po rozpaleniu zakryć komin i przysypać (zasłonić wlot powietrza) do paleniska dzięki temu drzewo sie tli dłżej i bardziej dymi no i co wazne wystarczy doglądać co godzinkę. Jako opal stosuję wiśnie, czereśnie, śliwę, a po koniec dodaje troszkę jałowca-daje super aromat. Jutro napisze dokładny przepis na marynatę !!!

 


3.9
Oceń
(33 głosów)

 

Wędzarka ciąg dalszy - smacznego. - opinie i komentarze

margor1976margor1976
0
fajny opis, ja zawsze wędzę u ojca, też ma wędzarnie tylko dużo większą. pozdro (2009-04-24 22:56)
u?ytkownik7463u?ytkownik7463
0
też muszę pomyśleć nad taką murowaną wędzarką. a na razie musi wystarczyć wykopana w ziemi. (2009-04-24 23:49)
u?ytkownik6796u?ytkownik6796
0
No i super.Rysiu jesteś wielki!!!I już wiem jak to zrobić.Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za info (2009-04-25 09:14)
wiktoria2003wiktoria2003
0
fajna sprawa i mięso super smak.gwarantuję!!!!! (2009-04-25 09:44)
rysiek38rysiek38
0
sorki i bije sie w piers nie spisalem tego dzis ale jutro nadrobie i dam przepis na marynate oraz jak zrobic ,,galert,, z niby niezjadliwych ryb (2009-04-25 22:37)
u?ytkownik9708u?ytkownik9708
0
Wędzarnia to podstawa! Nie ma jak świeżo wędzona rybka np. węgorz. Osobiście bardzo mi smakują wędzone leszcze. Czekam na opis marynaty! Pozdrawiam (2009-04-27 08:23)
rysiek38rysiek38
0
mialem dodac przepis na marynate wiec dodaje : sol peklowa,ziele angielskie,lisc laurowy,jalowiec,pieprz czarny.czosnek...do ryb wystarczy kilkanascie godzin natomiast mieso pekluje kilka dni (2009-05-06 23:25)
swiezyswiezy
0
Świetna sprawa z tą wędzarnią sam mam w beczce interesuje mnie ta marynata podaj blisze proporcje bo ja nie moge dojść z sol a albo za słone albo niesłone (2009-05-30 20:57)
u?ytkownik70140u?ytkownik70140
0
5 (2013-06-04 11:07)
Piotr 100574Piotr 100574
0
*****:) (2015-08-15 20:27)

skomentuj ten artykuł