Zaloguj się do konta

Wędzenie płockie, karasie i liny w gorącym dymie

Zarówno ryby jak i inne mięsa możemy wędzić na dwa sposoby: a/ w gorącym dymie ,b/ w zimnym dymie.
Chciałbym pokrótce przybliżyć sposób wędzenia na gorąco. Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste jak i ryby chude,ryby słodkowodne i morskie. Ryby mozna wędzić w całości , jako tłusze bez głów a także pokrojone w dzwonka. Zaznaczam ,że podanego przezemnie sposobu wędzenia nie nalezy traktowac jako ścisły przepis tylko jako ewentualną pomoc w pierwszych samodzielnych próbach wędzenia ryb. Wszystkie regóły wędzenia zależne są od rodzaju wędzarni , pogody , upodobań smakowych , rodzaju drewna użytego do wędzenia. Zresztą z czasem sami nabieżecie wprawy i doświadczenia.
Na gorąco ryby wędzi się w temperaturze ok.90 stopni ,można więc ten proces nawet nazwać pieczeniem w gorącym dymie. Produkt w ten sposób przygotowany jest raczej krótkotrawły , nie nadający się do zbyt długiego przechowywania. Ja osobiście najwolę taką rybkę zjeść zaraz po wyjęciu z wędzarni ( jeszcze ciepłą). Cały proces przygotowania potrawy składa się z trzech etapów;

Etap I Solankowanie lub solenie
Sprawione ryby płukamy w wodzie aby usunąć resztki krwi , łusek i tym podobnych zanieczysczeń. Następnie na ok 30-40 min moczymy w solance ( ja używam stężenia 1 szklanka soli na 5 litrów wody). Następnie przez 3-5 godz. w zalezności od wagi i wielkości ryby moczymy ją we właściwym roztworze soli z wodą , cukrem , liściem laurowym, zielem angielskim a także z odrobiną soku z cytryny. Roztwóe przygotowuję następująco. Do kamionkowego naczynia nalewam przegotowanej i ostudzonej wody tak aby przykryła całą rybę przygotowaną do wędzenia. Następnie wsypuję sól. Ilość nasolenia roztworu zawsze sprawdzam surowym jajkiem. Mianowicie jeśli średniej wielkości jajko wsadzone do osolonej wody zacznie pływać w ten sposób ,że nie osiada na dnie naczynia oraz nie wypływa zbytnio na powierzchnię to znaczy ,że jest już wystarczająca ilość soli w marynacie. Następnie wsypuję cukier (1/2 ilości soli - np 4 łyżki soli / 2 łyżki cukru )

Etap II Suszenie

Po wyjęciu z roztworu rybę należy osuszyć . Na robię to w ten sposób ,że w chłodnym i przewiewnym miejscu zawieszam rybę juz na tym haku na którym będzie wisiała w wędzarni i czekam aż wyschnie ( czasami przyspieszam ten proces ustawiając wentylator). Jest to ważny etap bo jeżeli ryba dobrze nie obeschnie to będzie się gotować a nie wędzić. Skórka dobrze wysuszonej ryby jest cienka i lśniąca.

Etap III Wędzenie

Przez pierwsze 35-40 min utrzymujemy w wędzarni temperaturę 45-50 stopni . Można też doda ć troszkę jałowca w celu uzyskania zapachu dla wędzonki. Następnie powoli podnosimy delikatnie temperaturę w wędzarni do ok 60 stopni i wędzimy od 1,5 do 3 godzin co jakiś czas zaglądając do komory wędzarniczej co się z naszymi rybkami dzieje ( chodzi o zbyt duże wytapianie).Gdy uznamy ,że nasza rybka jest już ładnie uwędzona na ostatnie 20 minut podnosimy temperaturę od 70 - 90 stopni i znów do ognia możemy dodać troszkę jałowca.

Do wędzenia na gorąco najlepiej nadają się ryby słodkowodne ( ja najwolę leszcz,pstrąg , sandacz).Do takiego wędzenia nadaje się również węgorz , pikling , płastuga i szprotka.

Ja najwolę wędzić na drewnie bukowym.

SMACZNEGO.

Opinie (3)

wojtekl23

 

Bardzo ciekawie opisany przepis na wędzone ryby.

Tekst sobie wydrukowałem i dołączę do przepisów kucharskich.

Oczywiście 5 :)

[2011-11-02 11:44]

użytkownik

Wkoncu ciekawy artykul a nie bajanie piateczka...... [2011-11-04 17:57]

darek972

Do tej pory oprócz morskich jadłem tylko wędzonego węgorza i okonia. Może kiedyś spróbuje. [2011-11-22 20:56]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Prawie leczo

Podzielę się z Wami przepisem leczo lekko 'zmodernizowane'. Potrzebne bę…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia