Wędzenie ryb

/ 31 komentarzy / 13 zdjęć


[p]Pozdrawiam Kolegów pragnę się podzielić moją skromną wiedzą na temat wędzenia ryb. Jeżeli niektórym się ta wiedza przyda to cieszę się bardzo. Ci co mają doświadczenie takie jak ja lub większe proszę o uwagi i dorady.
Ja jak zobaczycie na załączonych zdjęciach robię to tak właśnie. Bardzo dobrą rybą do wędzenia jest karp.
Tu akurat nie miałem karpia, wykorzystałem więc wcześniej złowione piękne leszcze i certy.
Ryby wcześniej oskrobane i umyte a te większe pokrojone na mniejsze części przyprawiam -skrapiam cytryną i posypuję solą oraz pieprzem.
Odstawiam ryby do lodówki nawet na kilka -kilkanaście godzin.W tym czasie jeden /dwa razy mieszam ryby w pojemniku żeby lepiej przeszły przyprawami. Nigdy nie daję do ryb innych przypraw uważam że są niepotrzebne. Wcześniej rozpalam pod wędzarnią ogień żeby ryba nie przeszła innym zapachem nią dym z drewna - ja palę olchą.
Następnie wkładam ryby do wędzarni. Wędzę kilka godzin- zależy jaki mam czas im dłużej tym lepiej.
Palę delikatnie i obserwuję co się dzieje z rybą.
Sami możecie określić czy Wam pasuje takim czy inny kolor i czy bardziej zwędzona czy mniej.
Taka uwędzona ryba smakuje bardzo dobrze na gorąco. Ja z Rodziną jadłem na gorąco.Jak widać mało zostało by schować do lodówki.
W lodówce taka ryba może leżeć nawet kilka dni i jest bardzo smaczna. Jest to bardzo wielka przyjemność.
Pozdrawiam i życzę smacznego. [/p]

 


4.7
Oceń
(33 głosów)

 

Wędzenie ryb - opinie i komentarze

JKarpJKarp
0
Nie, no tak się powinno robić - zaśliniłem się po pępek :-)))))) (2013-09-12 10:08)
Lesiu7Lesiu7
0
No dobra a w jakiej temp. wędzisz ?? no i powiedz czy jest różnica w zasypywaniu ryb solą zwykła a peklową ?? (2013-09-12 12:20)
marek-debickimarek-debicki
0
Po prostu pychotka! Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2013-09-12 13:17)
matexxmatexx
0
Palce lizac***** (2013-09-12 15:31)
Rafal2845Rafal2845
0
Pozdrawiam wszystkich wędzarzy-mięsiarzy!!! Żenada co to za ludzie. Masakra co za ludzie i to portal wędkarski publikuje takie artykuły gratulacje dla Administracji. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd. (2013-09-12 18:03)
troctroc
0
Aż dymem zapachniało......Leszcze oraz karpie uwędzone w ten sposób - kto nie spróbował, nie wie co stracił. Pozdrawiam i ***** pozostawiam.
(2013-09-12 19:53)
użytkownik91939użytkownik91939
0
Wędzona rybka coś pysznego*****:)) (2013-09-12 20:29)
rysiek38rysiek38
0
Coś tam kiedyś o wędzarce skrobnołem na moim blogu(starsze wpisy)-masz racje -pychota z tym że ja głównie liny i szczupaki a co do wypowiedzi KOL.RAFAŁ to ciekawe czy widział jak wygląda koniec ryby ze sklepu-polecam wpis na moim blogu co ze złowioną rybą (2013-09-12 21:51)
jokerjoker
0
co do smaku nie mam wątpliwości tylko zastanawiam się czy ta metoda z rusztem jest ok. Powiedz mi kolego czy to wszystko nie przywiera? Osobiście pracując kiedyś u kolegi na prywatnych zbiornikach robiłem wędzone sumiki karłowate ale w pozycji wiszącej na haczykach i drewnianych pałąkach. Dlatego nasuwa się takie małe pytanie. Co do komentarzy od zwolenników "no kil" to nie wiem jak ugryźć ten temat aby był wilk syty i owca cała. Osobiście z reguły nie zabieram ryb do domu poza zamęczonymi albo wybranymi osobnikami ale nie rozumiem tego typu nagonki. Ja nigdy no kilowcom nie mówiłem żeby zjedli rybę ani na siłę nie wpychałem się ze swymi słowami za ich jedzeniem więc myślę, że w drugim kierunku powinno być podobnie. Prowadzi się w sumie specjalne gospodarstwa hodowlane i promuje jedzenie ryb nawet w telewizji aby społeczeństwo było zdrowsze więc po co te nerwy - nie rozumiem. Za ambicję pochwalam i zapraszam na przepisy sumika https://wedkuje.pl/wedkarstwo,sumik-karlowaty-zimny-dran-na-goraco,15371 (2013-09-12 22:27)
rysiek38rysiek38
0
Z sumików to ja robie galert czyli galarete oczywiście uprzednio upieczonych i pozbawionych z ości a z wyznawcami no kill to raczej nie podyskutujesz bo to tak jakbyś chciał pewnym politykom wytłumaczyć że w tupolewie raczej nie było wybuchu (2013-09-12 22:51)
rysiek38rysiek38
0
A co do metody to preferuje pion lub na naprawde wychłodzonym dymie mogą leżec na ruszczie ale tu stosuję półki z lodówki - cienkie druty i niewiele przywiera (2013-09-12 22:56)
grisza-78grisza-78
0
Nikt nikomu nie zabroni od czasu do czasu uśmiercić i zjeść złowionej przez siebie ryby. A jeśli ktoś zna się na wędzeniu, to tym bardziej zazna pysznego smaku, zwłaszcza wędzonego pstrąga. Za przepyszny tekst ***** ! Pozdro! (2013-09-13 08:16)
użytkownik32263użytkownik32263
0
Aż mnie siarki przeszły na myśl o takim wędzonym np. węgorku:) Stanisławie napisałeś bardzo fajny artykuł a takimi "wentkażami-fanatykami" jak @Rafał2845 nie przejmuj się. Nie ma sensu z nimi polemizować bo mam nadzieję że to nie Twój poziom. Pozdrawiam! (2013-09-14 00:33)
groniargroniar
0
Wcale się nie przejmuję tym co kolega wcześniej powiedział ja nie czuje się mięsiarzem -po prostu od czasu do czasu gdy złowię coś to przygotowuję w różny sposób między innymi wędzę. Co do metody ułożenia ofiary to próbowałem i w pionie koledzy nie da się wędzić na gorąco tak jak ja to robię w zimnym dymie pewnie tak. Raz tylko powiesiłem karpie i gdy się zrobiły miękkie to po prostu opadły z drutu i na siatce była kupka mięsa która się do niczego nie nadawała. Potem już nie próbowałem. Na siatce i owszem rybka trochę przywiera ale nie jest to nic takiego co by psuło nam apetyt.Pozdrawiam. (2013-09-14 20:06)
Nika2Nika2
0
Super wyglądają na pewno smaczne :) Pozdrawiam (2013-09-17 12:54)
hajahaja
0
Kolego Rafal2845 - Alergia?? Coś nie tak z wątrobą?
(2013-09-17 16:57)
popiol21popiol21
0
Czy autor nie ma tam ocynkowanej siatki?!! , siatka w ocynku w wędzarni to samobójstwo, powolne ale jednak, A do kolegi wcześniej który pozdrawia mięsiarzy, weź się chłopie ogarnij, nie pasuje kup rybę w sklepie, podobno je wyczarowują z kapelusza a nie odławiają. Teraz idź do mamusi i zapytaj skąd się biorą takie dzieci jak ty, zapewne odpowie że by cie zlizała ale ją gardło bolało (każdy chyba wie o co chodzi). (2013-09-17 21:22)
popiol21popiol21
0
Zrobiłbym edit ale za stary jestem, żeby wędzić rybę w pionie dobrze jest sobie zrobić haki odpowiednie pod gatunek rybki, ja wędze zawsze w pionie liny, okonie, pstrągi, węgorki, i leszcze, tołpygę tylko wędzę w poziomie. Rybki przed wędzeniem moczę w solance własnej produkcji i nawet z najgorszego bagna ryba nie smakuje mułem. Jakby ktoś chciał pomysł na solankę to piszcie panowie. (2013-09-17 21:28)
newmireknewmirek
0
Rafał2845- wstyd to jest kraść i z d--py spaść. Ja należę do PZW, opłacam składki, za które są zarybiane wody związkowe, stosuję się do regulaminu, i uważam, że jestem, że ja i mi podobni co lubią zjeść upolowaną przez siebie rybę są normalni a wstyd powinno być takim jak Ty co lubią obrażać innych. (2013-09-17 21:41)
newmireknewmirek
0
Rafał2845- wstyd to jest kraść i z d--py spaść. Ja należę do PZW, opłacam składki, za które są zarybiane wody związkowe, stosuję się do regulaminu, i uważam, że ja i inni mi podobni co lubią zjeść upolowaną przez siebie rybę są normalni a wstyd powinno być takim jak Ty co lubią obrażać innych. [2013-09-17 21:41] (2013-09-17 21:45)
groniargroniar
0
Siatka jest jak trzeba na pewno nie z ocynkowanej siatki .Dziękuje za troskę i porady Pozdrawiam (2013-09-17 21:50)
wojtek1150wojtek1150
0

Może i ja się podziele komuś sie przyda. Ja ryby wędze olcha ale moczę w słonej wodzie przez 24 godz kg soli na 10 l wody. Ryby nie są skrobane z łusek.

Pozdrawiam

(2013-09-18 07:31)
krzyma7krzyma7
0
Podoba mi się Pana wędzarnia , chyba se taką postawię a rybki na pewno smaczne , pozdrawiam . (2013-09-18 11:16)
wedkarz001wedkarz001
0
Witaj Kolego. Co do wędzenia rybek to proponuje Ci wędzić rybki w całości,są o wiele smaczniejsze. Ja wędze leszcze takie od 1,5 do 2,0 kg w całosci i uwierz mi smak rybki jest nie porównywalny a przede wszystkim rybka jest bardziej soczysta. Dzieląc rybę na takie małe kawałki nie ma sensu bo to co najlepsze zostaje w wędzarni. Zostawiam 5 i pozdrawiam. (2013-09-18 22:23)
groniargroniar
0
Dziękuję za radę i Pozdrawiam (2013-09-18 23:08)
martini100martini100
0
Witam.Wszystko fajnie.ja np wieszam ryby na haczykach bo uwazam,ze jak lezą na sitach (bo tez czasami tak wedze) to powinno sie je przewracac co jakos czas.dlatego czesciej wedze na wisząco.Pozdrawiam.
(2013-09-19 15:26)
groniargroniar
0
I pewnie kolega ma rację ja w tym wypadku uwędziłem tak jak opisałem. Pozdrawiam. (2013-12-08 17:50)
gonziczgonzicz
0
Ślinka cieknie. Pozdrawiam :) (2015-02-27 13:37)
dendrobenadendrobena
0
Popieram teorię wędzenia kol. wedkarz 001. Duże wędzone leszcze są super. Pozdrawiam. (2015-05-02 15:29)
tomkokuduktomkokuduk
0
podoba mi się ja przyprawiam tak samo podobnie wędzę karpia tylko daję go w siatce jak szynkę w całości fajnie się prezentuje i smakuje (2015-09-26 22:09)
pstrag222pstrag222
0
Wędzona rybka , to jest to co lubię,leszcze,karpie czy większe sumiki karłowate. Czasami szczupak,okoń ale zawsze z farszem Pychota również przewracam rybki na ruszcie jeśli to filety, Co do przypraw to mamy odmienne zdanie (2015-09-27 09:43)

skomentuj ten artykuł