Wędzona barakuda - potrawy z barakudy

/ 3 komentarzy / 7 zdjęć


Wędzona barakuda Liście manioku z wędzoną makrelą, masłem orzechowym i krewetkami
Składniki:
- sporo liści manioku
- 2 wędzone makrele
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- łyżeczka ostrej, suszonej papryki
- ok. 200 gram masła orzechowego
- sól
- ok. 250 ml oleju
- 200 gram krewetek
- 2 listki laurowe
Liście manioku tłuczemy w moździerzu. W garnku zalewamy liście wodą i gotujemy aż do jej wyparowania. Dodajemy masło orzechowe i dobrze mieszamy. Dorzucamy makrele już bez ości. Cebule i czosnek drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojone odwłoki krewetek razem z resztą przypraw. Nie mieszamy. Olej dobrze podgrzewamy i zalewamy nim liście z resztą dodatków. Mieszamy całość i odstawiamy na kilka godzin. Takie najlepsze
Wędzona barakuda w sosie nyembwé
Składniki:
- ok. kilogram orzechów palmy olejowej
- 6 wędzonych, malutkich barakud
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 kostki rosołowe
- sól, jeśli trzeba
- łyżeczka suszonej najostrzejszej papryki
Orzechy myjemy, gotujemy do miękkości. W moździerzu rozbijamy orzechy, mieszamy z wodą i filtrujemy. Do wywaru dodajemy przyprawy, cebulę, czosnek. Gotujemy ok. 20 minut i dodajemy obrane mięsko barakud. Gotujemy jeszcze 5 minut. Odczekać kilka godzin. Podajemy z ryżem, maniokiem albo smażonymi bananami ;)

 


5
Oceń
(10 głosów)

 

Wędzona barakuda - potrawy z barakudy - opinie i komentarze

DiabloDiablo
0
smaka żeś narobił a ze składników w domu mam masło orzechowe, olej, sól - zrobie coś z tego? (2013-11-24 12:13)
okiem_sandaczaokiem_sandacza
0
Jeśli liczy się jakość i oryginalność i jeśli zgłosiłeś to na konkurs to karpiowy młynek powinien być Twój;D (2013-11-28 20:49)
troctroc
0
      Z liśćmi manioku oraz orzechami palmy olejowej nie ma problemu - można kupić w każdym sklepie- ale gdzie zdobyć cebulę oraz czosnek?
(2013-11-30 17:49)

skomentuj ten artykuł