Wędzona barakuda - potrawy z barakudy
Jacek Dybała (jacekgab)
2013-11-23
Wędzona barakuda Liście manioku z wędzoną makrelą, masłem orzechowym i krewetkami
Składniki:
- sporo liści manioku
- 2 wędzone makrele
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- łyżeczka ostrej, suszonej papryki
- ok. 200 gram masła orzechowego
- sól
- ok. 250 ml oleju
- 200 gram krewetek
- 2 listki laurowe
Liście manioku tłuczemy w moździerzu. W garnku zalewamy liście wodą i gotujemy aż do jej wyparowania. Dodajemy masło orzechowe i dobrze mieszamy. Dorzucamy makrele już bez ości. Cebule i czosnek drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojone odwłoki krewetek razem z resztą przypraw. Nie mieszamy. Olej dobrze podgrzewamy i zalewamy nim liście z resztą dodatków. Mieszamy całość i odstawiamy na kilka godzin. Takie najlepsze
Wędzona barakuda w sosie nyembwé
Składniki:
- ok. kilogram orzechów palmy olejowej
- 6 wędzonych, malutkich barakud
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 kostki rosołowe
- sól, jeśli trzeba
- łyżeczka suszonej najostrzejszej papryki
Orzechy myjemy, gotujemy do miękkości. W moździerzu rozbijamy orzechy, mieszamy z wodą i filtrujemy. Do wywaru dodajemy przyprawy, cebulę, czosnek. Gotujemy ok. 20 minut i dodajemy obrane mięsko barakud. Gotujemy jeszcze 5 minut. Odczekać kilka godzin. Podajemy z ryżem, maniokiem albo smażonymi bananami ;)