
Węgorz po szlachecku - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Węgorz po szlachecku
UWAGA !!! Potrawa jest pyszna, ale droga i jest przeznaczona dla ludzi z troszkę grubszym portfelem.
Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
wędzony węgorz o wadze od 50 dag wzwyż;
6 jajek ugotowanych na twardo;
3 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo;
piórka świeżego koperku
CZĘŚĆ II (Sos)
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany;
2 łyżki łagodnego majonezu;
2 kopiaste łyżki posiekanego w piórka koperku;
sól;
świeżo zmielony biały pieprz;
Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Węgorza dzielimy na porcje, zdejmujemy skórę, usuwamy ość grzbietową i lekko rozdrabniamy, następnie rozkładamy na spodzie szklanych, szerokich pucharków. Na każdej porcji układamy pokrojone wzdłuż na 6 części jajko.
CZĘŚĆ II (Sos)
Wszystkie składniki łączymy, lekko ubijamy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku. Rybę zalewamy sosem, wierzch przybieramy połówką przepiórczego jajeczka i piórkami koperku. Podajemy nie pózniej niż 10 minut po przygotowaniu.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.
Życzę smacznego !!!
Autor tekstu: Dawid Kolasa