Węgorz po szlachecku.


Węgorz po szlachecku

UWAGA !!! Potrawa jest pyszna, ale droga i jest przeznaczona dla ludzi z troszkę grubszym portfelem.

Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
wędzony węgorz o wadze od 50 dag wzwyż;
6 jajek ugotowanych na twardo;
3 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo;
piórka świeżego koperku
CZĘŚĆ II (Sos)
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany;
2 łyżki łagodnego majonezu;
2 kopiaste łyżki posiekanego w piórka koperku;
sól;
świeżo zmielony biały pieprz;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Węgorza dzielimy na porcje, zdejmujemy skórę, usuwamy ość grzbietową i lekko rozdrabniamy, następnie rozkładamy na spodzie szklanych, szerokich pucharków. Na każdej porcji układamy pokrojone wzdłuż na 6 części jajko.
CZĘŚĆ II (Sos)
Wszystkie składniki łączymy, lekko ubijamy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku. Rybę zalewamy sosem, wierzch przybieramy połówką przepiórczego jajeczka i piórkami koperku. Podajemy nie pózniej niż 10 minut po przygotowaniu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2
Oceń
(15 głosów)

 

Węgorz po szlachecku. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł