Węgorz przepisy

/ 8 komentarzy

1.
Węgorz z porem

SKŁADNIKI:
40 dag wędzony węgorz,.
2 szt por,.
1/2 szt. marchew,.
koper,.
1 łyżeczka jarzynka,.
sok z cytryny,.
1/2 szklanki śmietana

1 łyzka masło

1 łyżka mąka.

.....PRZYGOTOWANIE:
Kawałki porów i marchewkę zalać 1,5 szklanki zimnej wody i zagotować, dodać jarzynkę, pieprz, sół i gotować aż pory będą półmiękkie, wyjąć i dodać sok z cytryny. Mąkę przesmażyć na maśle i dodać wywar z warzyw i śmietanę, gotować kilka minut. Sos doprawić solą i dodać posiekany koperek. Kawałki węgorza podawać z porami i sosem


2.
Węgorz w cieście

węgorz.
jaja.
sól.
mąka.

PRZYGOTOWANIE:
z węgorza ściągnąć skórę
. pokroić rybę na nieduże dzwonka
. posolić i odstawić na godzinę. następnie włożyć do garnka wlać niewielką ilość wody i gotować 15 minut. z jaj mąki i soli zrobi,c ciasto
. każde dzwonko obtoczyć w cieście i usmażyć na słabym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor

3.
Węgorz w piwie


1,5 kg węgorza.
0,5 l piwa.
10 dag cebuli.
30 dag warzyw(marchew pietruszka
. seler).
2 g pieprzu.
sok z cytryny.
6 dag masła.
sól.
.....PRZYGOTOWANIE:
ściągnąć skórę
. z węgorza umyć mięso
. natrzeć solą i pokroić wzdłuż na plastry


4.
Węgorz na niebiesko

1,5 kg węgorza.
15-20 dag cebuli.
5 g pieprzu
..2 listki laurowe.
cytryna.
pęczek naci pietruszki.
ocet.
sól.
.....PRZYGOTOWANIE:
sprawionego węgorza pokroić na kawałki natrzeć solą zalać gorącą wodą z octem w drugim naczyniu
. zagotować osoloną wodę z cebulą pieprzem i liściem laurowym włożyć do wywaru
. kawałki węgorza i jeszcze gotować 15 minut podawać z plasterkami cytryny oraz usmażoną w oleju nacią pietruszki


5.
Węgorz w maśle


SKŁADNIKI:
1,2 kg węgorza.
6-7 dag masła
..dodatki.
sól.
.
.....PRZYGOTOWANIE:
z węgorza ściągnąć skórę
. rybę wypatroszyć głowę i ogon odciąć mięso
. pokroić na 6-8 dag kawałki pokrojonego węgorza wypłukać kilka razy w wodzie następnie w osolonej wrzącej wodzie ugotować ugotowane kawałki węgorza polać roztopionym masłem podawać z puree ziemniaczanym


6.
Węgorz nha trang


SKŁADNIKI:
1 węgorz (1 kg).
10 suszonych grzybów mun.
1/2 zielonej papryki
..1/2 szkl zalewy z ananasa z puszki.
1 szkl kawałków ananasa.
olej do smażenia.
2 posiekane ząbki czosnku.
2 pokrojone cebule.
1,5 łyżeczki sosu rybnego.
pieprz.
2 pokrojone w ósemki duże pomidory.
1 czubata łyżeczka mąki
. kukurydzianej.
natka pietruszki.
.....PRZYGOTOWANIE:
Węgorza umyć, obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i pokroić na kawałki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 30 minut, odlać i odciąć ogonki. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu usmażyć cebulę z czosnkiem aż zmiękną. Dodać rybę, paprykę, sos rybny i szczyptę pieprzu
.. Smażyć mieszając aż węgorz będzie miękki. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Dodać ananasa, pomidora i grzyby. Podgrzać mieszając. Wymieszać mąkę z sokiem ananasowym i wlać na patelnię, gdy sos zgęstnieje przełożyć na talerze i przybrać natką pietruszki.


7.
Węgorz na zielono (Francja)


SKŁADNIKI:
2 kg węgorzy sredniej wielkości.
2 cebule.
3 gałązki selera naciowego.
50 g masła.
1 butelka białego wytrawnego wina.
250 g szczawiu.
200 g liści rzerzuchy polnej (rukiew).
po 20 g siekanej pietruszki i trzebuli.
6 żółtek.
200 g śmietany
..1 cytryna.
po 5 g szałwi, mięty, cząbru.
sól.
pieprz.
.....PRZYGOTOWANIE:
Posiekaną drobno cebulę i seler przesmażyć na maśle. Węgorze obedrzeć ze skóry
., podzielić na dzwonki
. i dorzucić do mieszaniny. Wlać wino, a następnie wrzucić wszystkie zioła i liście drobno posiekane. Posolić, przyprawić pieprzem i pod przykryciem gotować niezbyt gwałtownie przez 15 minut. Zdjać z ognia i dolać śmietanę zmieszaną z żółtkami i paroma kroplami soku z cytryny. Podgrzać, ale nie gotować. Podawać na zimno lub na gorąco.


8.
Paella z węgorzem (Hiszpania)


SKŁADNIKI:
40 dag ryżu długoziarnistego.
1 kurczak (1,2 kg).
25 dag surowego lub wędzonego węgorza.
po 15 dag szynki wędzonej, kiełbasy czosnkowej i chudego mięsa
. wieprzowego (schabu lub od szynki).
20 dag krewetek mrożonych lub z puszki.
20 dag muli z puszki.
1 marchew (5 dag).
3 pomidory (20 dag).
2 cebule (10 dag).
1 papryka (15 dag).
1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej.
1 papryczka chili.
2 ząbki czosnku.
5 łyżek oliwy.
1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy.
łyżka natki pietruszki.
sok z 1/4 cytryny.
sól.
pieprz.
.....PRZYGOTOWANIE:
Ryż opłukać osączyć. Marchewkę obrać i umyć. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebule obrać i pokroić na ósemki. Paprykę i papryczkę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Węgorza surowego sprawić i pokroić na dzwonka
.; węgorza wędzonego pokroić i obrać ze skóry. Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, zalać 1 l zimnej wody, dodać marchewkę oraz połowę cebuli gotować do miękkości. Następnie wyjąć go z wywaru
. i odłożyć, marchewkę również wyjąć i pokroić na plasterki.


9.
Węgorz duszony (Włochy)



SKŁADNIKI:
1,5 kg węgorza.
4 łyżki
. oleju.
2 cebule.
2 ząbki czosnku.
2 marchewki.
10 pieczarek.
180 g białego wina.
180 g wody.
listek laurowy.
natka pietruszki.
sól.
pieprz.
.....PRZYGOTOWANIE:
Zdjąć z węgorza skórę
. i pokrajac na dzwonki
. długości 5 cm. Przesmażyć na oleju pokrajaną cebulę, czosnek i marchewkę aby zmiękły. Dodac pokrajane w plasterki pieczarki i smażyć około 5 minut. Dodać węgorza, wino rozcieńczone wodą i listek laurowy. Płynu powinno być tyle, żeby przykrył rybę, nie więcej. Przykryć i dusić około 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


 


4.2
Oceń
(18 głosów)

 

Węgorz przepisy - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
wegorz pysznosci szczegolnie wedzony. a te przepisy napewno mi sie przydadza. zostawiam*****. i pzdr. pstrag222
(2011-02-24 10:27)
an2212an2212
0
Na pewno bardzo smaczne,teraz tylko węgorzy nałowić.
(2011-02-24 11:18)
1z2z3z41z2z3z4
0
no właśnie - złapać węgorza... i tu się zaczynają schody :)
(2011-02-24 18:40)
mara22611mara22611
0
hmm... ciekawe przepisy ale trochę jakby z kosmosu:) nie ma jak to tradycyjny wegorzyk smażony z patelni lub wedzony.                               pozdrawiam
(2011-02-25 12:00)
niutek40niutek40
0
Witam ,za przepisy daje *****.Węgorz wędzony to prawdziwy rarytas tylko z tym węgorzem coraz to gożej ! życze powodzenia . (2011-02-25 18:46)
avallone78avallone78
0
Najlepszy węgorz to ten dyndający na kotwicy 5.0 i czekający na atak suma :)
Fajne przepisy, dziękuje i pozdrawiam :)
(2011-02-25 23:00)
eryczek123456789eryczek123456789
0
Witam ,za przepisy daje *****.Węgorz wędzony to prawdziwy rarytas tylko z tym węgorzem coraz to gożej ! życze powodzenia (2011-02-26 20:34)
użytkownik60775użytkownik60775
0
Witaj Andrzeju piąteczka za kilka nowych przepisów na śliskiego tak się unas mówi na wegorza ,ale tego śliskiego to się robi coraz miej w naszych wodach w zeszłym roku miałem zaledwie 4 sztuki>pozdrawiam (2011-02-26 22:28)

skomentuj ten artykuł