Węgorz smażony w sosie


Węgorz smażony w sosie
1,5 kilograma węgorza,
1 łyżkę masła,
1 cebulę,
1 pietruszkę,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
6 ziarenek ziela angielskiego,
2 jajka,
1/2 szklanki tartej bułki,
1/2 cytryny,
1 łyżkę mąki,
2-3 żółtka,
rosół rybny lub drobiowy,
sól,

Węgorza oczyścić, podzielić na porcje, zanurzać w roztrzepanym jajku i tartej bułce, usmażyć z obu stron na maśle. Mąkę zaprażyć z 1/2 łyżki masła, drobno posiekaną cebulą i utartą pietruszką, rozprowadzić 2 szklankami rosołu, dodać grubo tłuczone ziele angielskie i czarny pieprz, cytrynę bez nasion pokrojoną w ósemki, sos zagotować, ciągle mieszając. Do sosu przełożyć usmażonego węgorza i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Rybę przełożyć na półmisek, sos zaprawić żółtkami i polać nim węgorza. Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z ogórków kiszonych.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Węgorz smażony w sosie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł