Węgorz w sosie własnym


Kiedy mieszkałem jeszcze na Pomorzu Zachodnim w Świdwinie w okolicznych jeziorach,oraz na Pojezierzu Drawskim łowiłem węgorze.podzielę się więc sprawdzonym przepisem na węgorza w sosie własnym,warto ten przepis wypróbować.Przygotowana w ten sposób rybę możemy zabrać ze sobą na jakieś spotkanie rodzinne lub towarzyskie na łonie natury.
WĘGORZ W SOSIE WŁASNYM
Sprawioną rybę pokroić na kawałki długości 10 cm i ułożyć dość ciasno w słoikach.
Przygotować zalewę:do litra wody wsypać łyżeczkę soli,dodać 4-5 ziaren pieprzu,2 liście laurowe,2 ziarna ziela angielskiego,5-7 łyżeczek octu.Zagotować.Ostudzić.Zalać węgorza zalewą w słoikach.Zakręcić słoiki,następnie pasteryzować 30-45 minut.

 


4.6
Oceń
(9 głosów)

 

Węgorz w sosie własnym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł