Węgorz w sosie koperkowym


-1 kg węgorza
-3/4 litra jasnego piwa
-2 cebule
-2 goździki
-1 łyżka skórki cytrynowej
-1 kieliszek porto
-3 łyżki śmietany
-1 łyżka mąki
-3 łyżki drobno pokrojonego świeżego koperku
Węgorz w sosie koperkowym
Z ryby zdjąć skórę, podzielić na dzwonka, posolić. Zalać w rondlu piwem, dodać drobno pokrojone cebule, goździki, skórkę cytrynową i porto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, a następnie gotować pół godziny na małym ogniu. Przełożyć rybę do żaroodpornego naczynia. Wywar przetrzeć przez sito, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i koperek, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sosem rybę. wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 10 minut.

 


2.6
Oceń
(8 głosów)

 

Węgorz w sosie koperkowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł