Węgorz w galarecie


Węgorz w galarecie

UWAGA !!! Potrawa jest pyszna, ale droga i jest przeznaczona dla ludzi z troszkę grubszym portfelem.

Składniki(8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
8 kawałków węgorza;
cebula;
marchew;
łodyga świeżego lub mrożonego koperku;
liść laurowy;
kilka ziaren pieprzu;
łyżeczka przyprawy typu "Jarzynka";
3 łyżki octu winnego;
4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo;
sól;
8 piórek świeżego koperku;
liście sałaty;
zielenina;
CZĘŚĆ II (Galaretka)
4 kopiaste łyżeczki żelatyny;
3 surowe białka do sklarowania galarety;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Cebulę, marchew, koperek, "Jarzynkę" i inne przyprawy zagotowujemy w wodzie (6 szklanek). Do wrzątku kładziemy porcje węgorza i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut (wywar powinien tylko lekko "mrugać"), dodajemy ocet winny i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Odstawiamy do wychłodzenia.
CZĘŚĆ II (Galaretka)
1).Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody zimnej, przecedzony wywar z ryby (4 szklanki) podgrzewamy, rozprowadzamy w nim napęczniała żelatynę, dodajemy surowe białka i dobrze ubijając trzepaczką, doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia po 10 minutach zbieramy z galarety pianę, przecedzamy przez gęste sito wyłożone gazą, nalewamy do kokliwek do wysokości centymetra. Odstawiamy w chłodne miejsce. Pozostałą galaretkę trzymamy w naczyniu z gorącą wodą, by nie stężała.
2).Gdy galaretka w kokilkach jest ścięta, układamy w niej połówki jajeczek, piórka koperku, porcje węgorza, po czym zalewamy galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem wyjmujemy z kokilek, układamy na liściach sałaty i dekorujemy według własnych upodobań.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(12 głosów)

 

Węgorz w galarecie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł