Węgorz gotowany.


Węgorz gotowany.
Składniki: 1 kg węgorza, włoszczyzna, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, sok i skorka z 1 cytryny, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 20 ml czerwonego wina, 3 łyżki płatków migdałowych, 3 łyżki rodzynek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Węgorza sprawić po czym oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na 1 godzinę. W między czasie włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zalać ½ l wody. Wrzucić jeszcze przyprawy i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać jeszcze ogon oraz łeb ryby i trzymać na małym ogniu do momentu, a z wywar wyparuje i zostanie 1 szklanka płynu. Następnie pokroić zalać go wywarem. Gotować około 10 minut.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Węgorz gotowany. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł