Wianuszek gdański


Wianuszek gdański

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
4 jaja;
3/4 szklanki cukru pudru;
po pół szklanki mąki pszennej i kartoflanej;
płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
CZĘŚĆ II (Masa)
2 szklanki mleka;
4 łyżki kaszy manny;
kostka masła;
9 łyżek cukru pudru;
sok i skórka otarta z 2 cytryn;
CZĘŚĆ III (Do posypania)
10 dag płatków owsianych;
12-3 łyżki cukru;
2 łyżki masła;
olejek migdałowy;

Sposób przygotowania:
1).Jaja ubijać trzepaczką lub mikserem, dosypując powoli cukier. Gdy masa zgęstnieje, dodać obie mąki zmieszane z proszkiem, lekko wymieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy z kminkiem. Upiec ciasto w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor.
2).Kaszę mannę na 10 minut zalać mlekiem, następnie stale mieszając - ugotować. W tym czasie przygotowujemy posypkę. Płatki zrumienić na patelni, dołożyć masło, cukier i olejek migdałowy. Masło przeznaczone na masę ucierać z cukrem, powoli dodając wystudzoną kaszę, oraz sok i skórkę z cytryn..
3).Przekrojony (1 lub 2 razy)wianuszek przełożyć masą, potem dokładnie pokryć nią całe ciasto, a z wierzchu obsypać uprażonymi płatkami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(12 głosów)

 

Wianuszek gdański - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł