wieniec makowy


-50 dag mąki
-4 dag drożdży
-200 ml mleka
-jajko
-żółtko
-10 dag masła
-10 dag cukru
NADZIENIE:
-40 dag maku
-20 dag cukru
-4 dag masła
-2 łyżki miodu
-2 białka
-lukier
-20 dag bakalii
-kandyzowane owoce do dekoracji
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, dodaj utarte z cukrem żółtko, całe jajko, resztę mąki i rozpuszczone masło. Wyrób ciasto i przykryj. Opłukany mak zalej wrzątkiem, odcedź, zmiel 3 razy. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Smaż, mieszając przez 10 minut. Przestudź i połącz z pianą z białek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj nadzienie i zwiń w rulon. Włóż do natłuszczonej i posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w 200 stopniach. Nałóż lukier, udekoruj kandyzowanymi owocami.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

wieniec makowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł