WIENIEC RYBNY...


WIENIEC RYBNY...


Składniki:


1 kg filetów z karpia (ewentualnie z z dorsza),
2 łyżki żelatyny (na 1l wywaru),
1/2 szklanki soku pomidorowego,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz


NA WYWAR :

2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
nieduży por,
1 duża cebula,
listek laurowy,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
1l wody

Z jarzyn i przypraw ugotować wywar, włożyć do niego filety i gotować ok. 15 minut.
Ryby wyjąć, ostudzić przepuścić przez maszynkę.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wywar przecedzić, żelatynę rozpuścić w wywarze, podzielić na dwie części.
Jedną dodać do masy rybnej, do drugiej wlać sok pomidorowy, wymieszać.
Na dno formy w kształcie wieńca wlać część czerwonej galarety, za studzić.
Wyłożyć na to masę rybną z żelatyną, ponownie za studzić i przykryć resztą galarety.
Podawać z sosem chrzanowym.



Smacznego!!!

 


2.8
Oceń
(9 głosów)

 

WIENIEC RYBNY... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł