Wieniec


Wieniec

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
40 dag mąki;
pół szklanki mleka;
5 łyżek cukru;
10 dag masła;
2 jaja;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
szczypta soli;
CZĘŚĆ II (Nadzienie)
po 10 dag masła i cukru;
po 6 dag migdałów i rodzynków;
łyżeczka cynamonu;
olejek cytrynowy;

Sposób przygotowania:
1).Do przesianej i zmieszanej z proszkiem mąki dodać jajo, białko i resztę składników ciasta (masło musi być miękkie), starannie wyrobić cienko rozwałkować. Następnie roztopić masło przeznaczone na nadzienie i wylać je na ciasto, posypać cukrem, cynamonem, połową posiekanych migdałów i rodzynkami.
2).Ciasto zrolować i włożyć do formy z kminkiem, wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać resztą siekanych migdałów i piec około 45 minut w temperaturze 180 C.
3).Gdy ciasto wystygnie można je polukrować lub polać dowolną polewą;

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(12 głosów)

 

Wieniec - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł