Wieprzowe polędwiczki


Składniki:
75 dag polędwiczek wieprzowych
3 cebule
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
kieliszek winiaku
2 szklanki bulionu
1/2 szklanki gęstej śmietany
2 łyżki zielonego pieprzu w marynacie
sól
pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na medaliony. Mięso lekko rozbić przez folię. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Tłuszcz rozgrzać na dużej patelni. Obsmażyć medaliony z obu stron na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Cebulę i czosnek zeszklić na tym samym tłuszczu. Wlać winiak i bulion. Gotować na silnym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Następnie sos przetrzeć przez sito lub zmiksowac. Dodać śmietanę, zamieszać, przyprawić solą. Sos ponownie podgrzać, Ziarna zielonego pieprzu osączyć z zalewy, lekko rozgnieść i dodać do sosu. Medaliony rozwinąć z folii, wyłożyć na talerze, polać sosem. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Wieprzowe polędwiczki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł