Wigilijna grzybowa zupa.
Łukasz Frankowski (Franek1987)
2011-12-15
Wigilijna grzybowa zupa.
Składniki: 2 kg kiszonej kapusty, 3 garści grzybów suszonych, 2 woreczki kaszy gryczanej, 1 cebula, masło, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Pyszna, kwaśna zupa wigilijna zwana także kwasem grzybowym jest od zawsze przyrządzana na święta Bożego narodzenia w mojej rodzinie . W 4 litrach wody gotujemy kapustę kiszoną, aż będzie miękka. Kapusta musi być koniecznie kwaśna. Po zagotowaniu odcedzamy kapustę na cedzaku i wlewamy wywar do drugiego garnka. Dodajemy wcześniej namoczone grzyby - większe sztuki kroimy na pół lub ćwiartki. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Na koniec wsypujemy kaszę gryczana i gotujemy około 10 - 15 minut. W międzyczasie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju drobno pokrojoną w kostkę cebulkę na złoty kolor. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do zupy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Składniki: 2 kg kiszonej kapusty, 3 garści grzybów suszonych, 2 woreczki kaszy gryczanej, 1 cebula, masło, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Pyszna, kwaśna zupa wigilijna zwana także kwasem grzybowym jest od zawsze przyrządzana na święta Bożego narodzenia w mojej rodzinie . W 4 litrach wody gotujemy kapustę kiszoną, aż będzie miękka. Kapusta musi być koniecznie kwaśna. Po zagotowaniu odcedzamy kapustę na cedzaku i wlewamy wywar do drugiego garnka. Dodajemy wcześniej namoczone grzyby - większe sztuki kroimy na pół lub ćwiartki. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Na koniec wsypujemy kaszę gryczana i gotujemy około 10 - 15 minut. W międzyczasie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju drobno pokrojoną w kostkę cebulkę na złoty kolor. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do zupy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.