Zaloguj się do konta

Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami

* 1 kg kapusty kiszonej
* 1 szklanka grzybów suszonych
* 2 listki laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* 2 łyżki oleju
* 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie jeśli kapusta ma być zagęszczana)


Grzyby zalewam wrzątkiem, moczę przez noc i gotuje do miękkości.
Kapustę kroję drobno, wkładam do garnka i dopełniam 2-3 szklankami wody, dodaje przyprawy, cebulę i gotuję przez 2-3 godzinny do miękkości.
Grzyby kroję w paseczki, odparowuję płyn w którym się gotowały i łączę z kapustą. Mieszam dokładnie.
Na patelnię wlewam olej i dodaję mąkę, smażę razem przez chwilkę aż leciutko mąka zbrązowieje. Zasmażkę dodaję do kapusty, mieszam energicznie żeby nie postały grudki i już – wigilijna kapusta gotowa!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…