Wigilijna kutia 2
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-14
Produkty:
-250 g maku
-250 g obłuskanej pszenicy
-100 g cukru pudru
-100 g miodu
-po 150 g posiekanych orzechów włoskich i migdałów
-kilka łyżek sparzonych
-po kilka sztuk fig i daktyli
-otarta skórka z cytryny
-250 ml mleka
-szczypta soli
Przygotowanie:
Namoczoną poprzedniego dnia pszenice gotujemy do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania. Po ugotowaniu odcedzamy ją na sicie. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu po czym mielemy 3-4 razy. Łączymy mak z pszenicą, miodem, cukrem pudrem, i posiekanymi bakaliami. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i wstawiamy w chłodne miejsce.
-250 g maku
-250 g obłuskanej pszenicy
-100 g cukru pudru
-100 g miodu
-po 150 g posiekanych orzechów włoskich i migdałów
-kilka łyżek sparzonych
-po kilka sztuk fig i daktyli
-otarta skórka z cytryny
-250 ml mleka
-szczypta soli
Przygotowanie:
Namoczoną poprzedniego dnia pszenice gotujemy do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania. Po ugotowaniu odcedzamy ją na sicie. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu po czym mielemy 3-4 razy. Łączymy mak z pszenicą, miodem, cukrem pudrem, i posiekanymi bakaliami. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i wstawiamy w chłodne miejsce.