Wigilijna mieszana zupa.


Wigilijna mieszana zupa.
Składniki: 1 kg filetów z różnych gatunków ryb, 15 dużych krewetek, 25 dkg małży, 3 drobno pokrojone cebule, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 2 obrane, pokrojone marchewki, 3 pokrojone drobno łodygi selera naciowego, ½ szklanki białego wytrawnego wina, 2 litry bulionu rybnego, 3 pokrojone pomidory, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 4 pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, posiekana natka pietruszki, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól, biały pieprz,
Przygotowanie: Filety rybne pokroić na kawałki o wielkości jednego kęsa, usunąć resztki ości i skóry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek, dusić przez 10 minut mieszając. Dodać wino, a po kilku minutach pomidory, przecier pomidorowy, ziemniaki, zioła i liść laurowy. Po kilku minutach całość przełożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać bulionem rybnym gotować do momentu aż rozgotowane ziemniaki zaczną zagęszczać zupę. Dodać rybę i małże, gotować mieszając delikatnie 2 minuty, dodać krewetki, gotować aż lekko się zaróżowią i przestaną być szkliste. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku. Podawać zupę obficie posypaną natką Pietuszki. Jako dodatek podać białe pieczywo.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijna mieszana zupa. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł