Wigilijna kwaśnica


Produkty:
-1,5 l wody
-kilka suszonych grzybów
-kilka ziemniaków
-3 cebule
-2 łyżki masła do smażenia
-łyżka masła i łyżka mąki do zasmażki
-500 g kiszonej kapusty
-czosnek, majeranek, kminek, cząber, ziele angielskie, sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Do wywaru dodajemy kapustę oraz przyprawy i gotujemy, potem kapustę odcedzamy. Wywar dodany do zupy. Osobno gotujemy osuszone grzyby , które następnie kroimy w paski. Na koniec łączymy wywar z grzybów z kapuścianym. Dodajemy grzyby i ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Osobno robimy zasmażkę z masła i mąki. Usmażoną cebulę i zasmażkę dodajemy na koniec do kwaśnicy i mieszamy, żeby nie było grudek.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijna kwaśnica - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł