Zaloguj się do konta

Wigilijne ciasteczka z migdałkiem

Wigilijne ciasteczka z migdałkiem

Składniki(35 sztuk - ciasteczek):
30 dag mąki krupczatki;
3/5 kostki masła (15 dag);
10 dag cukru pudru;
2 żółtka;
łyżka gęstej, 18% kwaśnej śmietany;
łyżeczka cukru waniliowego;
szczypta soli;
10 dag migdałów sparzonych wrzątkiem i obranych z łupinek;
gruby cukier kryształ;

Sposób przygotowania:
1).Do malaksera wkładamy dokładnie odważone składniki i na średnich obrotach, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe formujemy w zgrabny wałek o średnicy 5-6 cm, owijamy w folię, wstawiamy na godzinę do lodówki.
2).Dobrze wychłodzone ciasto kroimy ostrym, cienkim nożem w 0,5 cm grubości plasterki, każdy zanurzamy w cukrze i układamy na blasze do pieczenia.
3).W środek ciasteczka wciskamy przygotowany migdał, blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 C przez ok.15-18 minut. Zrumienione ciasteczka zsuwamy z blachy i układamy w zgrabny "kopiec" na paterze.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…