Zaloguj się do konta

Wigilijne łamańce z makiem

Produkty:
Ciasto:
-150 g mąki
-40 g cukru pudru
-1 żółtko
-100 g masła
Masa makowa:
-300 g maku
-1 l mleka
-500 g miodu
-150 g rodzynek
-150 g migdałów
-laska wanilii

Przygotowanie:
Na stolnicy siekamy masło, mąkę, żółtko i cukier. Pod koniec wyrabiamy ciasto rękami, zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ja na stolnicy i wykrawamy na stolnicy i wykrawamy prostokąty o szerokości 2 cm, układamy na blasze posmarowanej masłem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Mak płuczemy, osączamy i zalewamy wrzącym mlekiem. Dodajemy laskę wanilii i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gotujemy mak ok. 20 minut, potem odcedzamy wyjmujemy wanilię i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny mak mielemy 3 razy. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy. Rodzynki moczymy w wodzie. Do zmielonego maku dodajemy płynny miód, migdały i odcedzone rodzynki. Dokładnie mieszamy. Podajemy z kruchymi łamańcami.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…