Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami


Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami.

Składniki:
- 500g mąki
- 3-4 jajka
- 100g suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 kg białej kapusty
- 1 cebula
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny , następnie gotujemy je do miękkości. Odcedzamy wodę ,a grzybki siekamy drobniutko. Kapustę szatkujemy gotujemy w niewielkiej ilości wody przez parę minut i odcedzamy. Cebulę kroimy na drobne kawałeczki. Smażymy na maśle aż do zarumienienia i dodajemy grzyby. Wszystko razem smażymy 3-5 min.
Wsypujemy kapustę,sól,pieprz mieszamy i dusimy pod pokrywką 15-20 min.

Mąka ,jajka ,sól i odrobina wody. Posłużą nam do zrobienia ciasta. Ciastko wygniatamy i cienko wałkujemy, odstawiamy do przeschnięcia, po czym kroimy na łazanki, które później gotujemy w osolonej wodzie. Gdy makaron będzie lekko twardawy odsączamy go na sitku. Makaron łączymy z kapustą i grzybami. dodajemy odrobinę masła , przyprawiamy i zapiekamy kilka minut w nagrzanym do 160stopni piekarniku.

Smacznego !!!

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł