Wigilijne łazanki z białą kapustą i grzybami


Wigilijne łazanki z białą kapustą i grzybami. Składniki: średniej wielkości główka kapusty, 500g makaronu typu łazanki, 1 duża czerwona cebula, 50g suszonych podgrzybków, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła + masło do wysmarowania naczynia, oliwa lub olej, mielony kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez noc, potem zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy, wywaru nie wylewając. Kapustę szatkujemy zagotowujemy odcedzamy, następnie zalewamy ją wywarem grzybowym rozcieńczonym wodą. Gotujemy z kminkiem, liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Powinien być lekko twardy. Cebule drobno kroimy, szklimy na maśle. Podsypujemy mąką i zasmażamy. Kapustę mieszamy z grzybami i zasmażką, dodajemy 1 - 2 łyżki oleju i jeszcze przez chwilę podsmażamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zapiekamy danie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym (ale można je też podgrzać w gęsiarce) w temp. 200 st. Około 20 minut. Smacznego.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijne łazanki z białą kapustą i grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł