Wigilijne pierogi w kruchym cieście


Produkty:
Ciasto:
-350 g mąki pszennej
-30 g mąki ziemniaczanej
-150 g masła
-sól
Farsz:
-1 cebula
-250 g posiekanej kapusty kiszonej
-100 g pieczarek
-30 ml oleju
-sól
-pieprz
-1 jako do posmarowania pierogów

Przygotowanie:
Krótko gotujemy kapustę. Pieczarki kroimy w plasterki, cebule siekamy w kostkę. Przesmażamy na oleju cebulę a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, masło sól. Siekamy nożem, a potem zagniatamy ciastko rękami, Jeśli jest za twarde dodajemy odrobinę wody. Rozwałkowujemy ciasto dość grubo do 5 mm. Wykrawamy krążki średnicy 10-15 cm. Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i układamy pierogi bezpośrednio w blasze. Smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy 10- 15 minut w temperaturze 200 stopni

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijne pierogi w kruchym cieście - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł