Wigilijne pierogi z kaszą.


Wigilijne pierogi z kaszą.
Składniki: 4 szklanki maki, 3 jajka, 2 szklanki kaszy gryczanej, 700g twarogu, 6 dużych ziemniaków, majeranek, sól, pieprz ziołowy i czarny świeżo zmielony.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku . Odcedzić , rozgnieść za pomocą tłuczka i ostudzić . Kaszę gryczaną ugotować także w osolonej wodzie , odcedzić i ostudzić . Ugotowane ziemniaki i kaszę wymieszać z twarogiem . Do smaku dodać szczyptę majeranku oraz sól , pieprz i pieprz ziołowy . Na stół wysypać mąkę . Na środku zrobić wgłębienie i dodać jajka , wymieszać . Ugotować wodę i dolewać jej tyle do mąki z jajkami by po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto pierogowe . Ciasto podzielić na 3 części . Każdy kawałek rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka . Na każdy krążek położyć łyżkę farszu z kaszy i zlepić dobrze brzegi , aby podczas gotowania nie wypadł farsz . Pierogi gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijne pierogi z kaszą. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł