Wigilijne Łamańce


Wigilijne Łamańce

Składniki:

-1250 g mąki
- łyżka cukru pudru
- cukier waniliowy
- żółtko
- 500g masła
-skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól
- tłuszcz do nasmarowania blachy.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać dużym nożem , dopóki nie powstanie "kasza".
Dodać żółtko, przesiany cukier, szczyptę soli i zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać niewielkie romby. Ułożyć na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 5-10 minut , piec do lekkiego zarumienienia.

Smacznego!!!

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijne Łamańce - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł