Barszcz czerwony


Składniki:
-4 suszone grzyby
-0,75 kg buraków
-2 cebule
-ziele angielskie
-liść laurowy
-sok z cytryny
-pieprz
-3 łyżki masła
USZKA:
-szklanka mąki
-sól
-jajko
-8 dag suszonych grzybów

[strong]Wigilijny barszcz czerwony[/strong]
Wykonanie:
Grzyby namoczyć, ugotować w 0,5 l wody.
Buraki pokroić, zalać 1,5 l wody, dodać 1 cebulę i przyprawy, gotować 20 minut, odstawić na godzinę.
Połączyć wywary z masłem, zagotować, przyprawić.
Do mąki dodać jajko, wyrobić ciasto, dolewając wody.
Grzyby na uszka ugotować, posiekać, wywar odparować.
Cebulę przesmażyć na maśle, wymieszać z grzybami, dodać łyżkę wywaru, przyprawić.
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3-4 cm, nałożyć farsz, złożyć na pół, skleić brzegi, ugotować.

 


3
Oceń
(8 głosów)

 

Barszcz czerwony - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł