Wigilijny barszcz biały z grzybkami.


Wigilijny barszcz biały z grzybkami. Składniki: Żur ukwaszony w domu ewentualnie z butelki, grzyby suszone około 2 garści im więcej tym lepiej ,włoszczyzna, kasza gryczana, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz. Przygotowanie: Grzyby moczymy aż zrobią się miękkie. Odcedzamy wkładamy do czystej wody i gotujemy do miękkości Gotujemy wywar z włoszczyzny, a następnie dodajemy żur wcześniej lub zakupiony w sklepie (osobiście polecam własnej roboty). Do zagotowanego żuru wrzucamy ugotowane grzyby, dolewamy trochę wywaru z ugotowanych grzybów pół szklanki wystarczy, nie przesadźmy by barszcz nie nabrał zbyt goryczkowego smaku. Dodajemy czosnek, majeranek i wsypujemy szklankę kaszy gryczanej. Gotujemy aż kasza zrobi się miękka doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Barszczu nie zaprawiamy ani śmietaną ani mąką ma być czysty . Pozdrawiam życzę smacznego.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijny barszcz biały z grzybkami. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł