Wigilijny barszcz grzybowy
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-16
Produkty:
-8 dag suszonych grzybów
-400 ml zakwasu na żurek
-150 ml śmietany
-sól
-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Umyte grzyby zalać 1/2 l wody, gotować kilka minut na wolnym ognie, żeby puściły sok. Odstawić na dobę. Następnie wyjąć grzyby i ostrożnie zalać wywar, nie mącąc go. Wywar zagotować. Do garnka z wrzącym wywarem wlać zakwas na żurek oraz 1,5 l wody. Gotować razem kilka minut. Na koniec dodać obrane ząbki czosnku oraz śmietanę. Barszcz doprawić do smaku solą
-8 dag suszonych grzybów
-400 ml zakwasu na żurek
-150 ml śmietany
-sól
-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Umyte grzyby zalać 1/2 l wody, gotować kilka minut na wolnym ognie, żeby puściły sok. Odstawić na dobę. Następnie wyjąć grzyby i ostrożnie zalać wywar, nie mącąc go. Wywar zagotować. Do garnka z wrzącym wywarem wlać zakwas na żurek oraz 1,5 l wody. Gotować razem kilka minut. Na koniec dodać obrane ząbki czosnku oraz śmietanę. Barszcz doprawić do smaku solą