Wigilijny deser


Składniki

1 / 2 filiżanki mąki plus
Gałka muszkatołowa (1 / 2 łyżeczki)
Cynamon (1 / 4 łyżeczki)
1 łyżeczka zmieszanych przypraw np. cynamon, cukier waniliowy
Sól (1 / 4 łyżeczki)
Margaryna ( 3 / 4 kubka)
Cukru (1 / 2 filiżanki)
20 dkg suszonych owoców (brzoskwinie, rodzynki i skórka pomarańcza)
2 / 3 filiżanki bułki tartej
2 jajka
2 - 4 łyżki brandy



Połączyć margarynę ze wszystkimi sypkimi produktami. Dodać jajka i suszone owoce. Mieszać do uzyskania kruchego ciasta. Na tym etapie w Wielkiej Brytanii tradycją jest ugniatanie ciasta rękami. Każdy z członków rodziny musi raz pomieszać składniki, aby spełniło mu się wybrane świąteczne życzenie.

Przełożyć ciasto do miski i przykryć pergaminem, zostawiając miejsce na wyrośnięcie ciasta. Włożyć miskę do garnka z bulgoczącą wodą i tak gotować przez ok. 4-5 godziny. Woda powinna sięgać do poziomu ¾ miski i należy co pewien czas ją uzupełniać. Pudding stygnie ok. 3 godzin. Najlepiej podać go na następny dzień od przyrządzenia.

Przygotowanie tego dania zabiera bardzo dużo czasu, ale efekt może być wyśmienity.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijny deser - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł