Wigilijny filet z karpia zapieczony z pomidorami.


Wigilijny filet z karpia zapieczony z pomidorami.
Składniki: 50 dkg filetów z mintaja, 2 łyżki soku z cytryny, 3 pomidory, 2 jajka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Umyte i osuszone filety pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odpowiednio duże naczynie żaroodporne posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Na dnie naczynia ułożyć rybę, na niej warstwę pomidorów wymieszaną z pietruszką, całość zalać zmiksowanymi jajkami, oprószyć solą i pieprzem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż powierzchnia zacznie się rumienić. Podawać z ulubioną sałatką.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Wigilijny filet z karpia zapieczony z pomidorami. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł