Wigilijny karp na śliwkach.


Wigilijny karp na śliwkach.
Składniki: 1 kg karpia, kilka suszonych śliwek, łyżka powideł śliwkowych, garść rodzynek, 1 szklanka mocnego wywaru mięsnego, oliwa, mąka ,sok z cytryny, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, osuszyć pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić, dodać powidła i zmiksować wywarem mięsnym. Po zmiksowaniu dodać do sosu rodzynki. Porcję ryby obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać wywarem ze zmiksowanymi śliwkami i łyżką mąki i zapiec.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijny karp na śliwkach. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł