Wigilijny karp na ostro.


Wigilijny karp na ostro.
Składniki: 4 porcje wy filetowanego karpia, 1 jajko, 3 łyżki tartego świeżo chrzanu, 1 utarte kwaśne jabłko, 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany, tarta bułka, mąka, olej, sól, pieprz biały.
Przygotowanie: Filety z karpia umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące, dobrze „skłóconym” jajku i panierować w tartej bułce. Smażyć w dużej ilości oleju po 5 do 8 minut z każdej strony. Duża ilość gorącego oleju zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu przez panierkę. W międzyczasie przygotować chrzan. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko utrzeć na tarce, natychmiast wymieszać ze śmietaną i chrzanem aby jabłko ciemniejąc nie zepsuło nam wyglądu dania. Usmażonego karpia wykładać na ręcznik kuchenny aby pozbawić go nadmiaru tłuszczu i podawać. Obok porcji ryby ułożyć kliny z cytryny, marynowaną czerwoną kapustę oraz kleks chrzanu.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijny karp na ostro. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł