Wigilijny karp z grzybami i koperkiem gotowany na parze


Wigilijny karp z grzybami i koperkiem gotowany na parze
Składniki:1 karp o wadze około 1 kg,10 dkg kapeluszy grzybów leśnych lub pieczarek,1 cebula,1 łyżka masła,2/3 szklanki kwaśnej śmietany kremowej, 1 łyżka mąki pszennej, 3 łyżki posiekanego kopru, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Oczyszczone grzyby pokroić w cienkie plastry, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, dusić aż odparuje powstający sos, przyprawić. Na sicie garnka do gotowania na parze lub parowarze ułożyć porcje ryby, parować około 15 minut. Pod koniec parowania posypać koperkiem. W międzyczasie na patelni lekko podprażyć mąkę, dodać śmietanę, grzyby z cebulką. Gotować kilka minut. Porcje ryby ostrożnie wyłożyć na tależe, polać sosem i podawać.


 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijny karp z grzybami i koperkiem gotowany na parze - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł