Wigilijny karp z rodzynkami w galarecie
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-16
Produkty:
-1,5 kg karpia
-2 cebule
-seler
-pietruszka
-marchew
-3 dag rodzynek
-2 dag żelatyny
-pół cytryny
-łyżeczka cukru
-łyżeczka przyprawy typu vegeta
-pół łyżeczki pieprzu
-sól
Przygotowanie:
Karpia pokroić w dzwonka. Posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa obrać, umyć. Pokroić w słupki a cebulę w piórka. W płaskim naczyniu ułożyć warstwę warzyw na nich dzwonka karpia. Zalać ostrożnie litrem wody, zagotować. Szczelnie przykryć naczynie i gotować ok. godziny nie dopuszczając do silnego wrzenia. W połowie gotowanie dodać szczyptę soli, cukier i przyprawę typu vegeta. Na koniec dodać umyte rodzynki, pieprz oraz żelatynę namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody. Delikatnie zamieszać wywar. Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu jeszcze około 10 minut. Odstawić do zastygnięcia.
-1,5 kg karpia
-2 cebule
-seler
-pietruszka
-marchew
-3 dag rodzynek
-2 dag żelatyny
-pół cytryny
-łyżeczka cukru
-łyżeczka przyprawy typu vegeta
-pół łyżeczki pieprzu
-sól
Przygotowanie:
Karpia pokroić w dzwonka. Posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa obrać, umyć. Pokroić w słupki a cebulę w piórka. W płaskim naczyniu ułożyć warstwę warzyw na nich dzwonka karpia. Zalać ostrożnie litrem wody, zagotować. Szczelnie przykryć naczynie i gotować ok. godziny nie dopuszczając do silnego wrzenia. W połowie gotowanie dodać szczyptę soli, cukier i przyprawę typu vegeta. Na koniec dodać umyte rodzynki, pieprz oraz żelatynę namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody. Delikatnie zamieszać wywar. Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu jeszcze około 10 minut. Odstawić do zastygnięcia.