Wigilijny karp babci.


Wigilijny karp babci.
Składniki na farsz: 1 woreczek ryżu, 40 dag mięsa karpia, 1 łyżka margaryny, 20 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, pęczek szczypiorku, sól, pieprz ziołowy, sól ziołowa, olej, Rozczyn: 2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, ciepłe mleko. Ciasto: 25 dag mąki, 2 żółtka, 1 jajko, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki masła lub margaryny, margaryna do smarowania formy, białko do posmarowania ciasta, sól.
Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy cukier z pokruszonymi drożdżami, następnie dodajemy ciepłe mleko i przesianą mąkę, dobrze mieszamy . Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż rozczyn podwoi swoją objętość. W tym czasie myjemy grzyby i zalewamy ok 0,5 l wody, zagotowujemy, odstawiamy wywar, a grzyby kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę margaryny i łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę, dodajemy ryż i grzyby, smażymy ok 3 minut, całość zalewamy wywarem z grzybów, gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wywaru. Rybę oczyszczoną podgotowujemy w wywarze warzywnym, następnie oddzielamy od skóry i ości (najlepiej te największe kawałki, najdalsze od ogona). Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy odrobiną soli ziołowej. Ciasto: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło lub margarynę, drobno siekamy nożem , dodajemy jajko, żółtka, sól, rozczyn i śmietanę, siekamy i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 częci, każdą rozwałkowujemy, formujemy np na kształt ryby. Na pierwszą część układamy ryż, kawałki ugotowanej ryby, posiekany szczypiorek i małe kawałki jajka, całość przykrywamy drugim ciastem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie zaznaczamy wzorek, górę smarujemy białkiem, pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 45-55 minut.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijny karp babci. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł