Wigilijny sandacz w zupie.
Łukasz Frankowski (Franek1987)
2011-12-14
Wigilijny sandacz w zupie.
Składniki: 30 dkg filetów sandacza, 3 łyżki masła, włoszczyzna, 2 marynowane ogórki, 4 łyżki śmietany, 1 litr bulionu rybnego, 1 liść laurowy, sól, biały pieprz, szczaw.
Przygotowanie: Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, 2 łyżki masła, przyprawić. Zmniejszyć płomień i do powoli wrzącego wywaru dodać poporcjowany filet z ryby. Gotować powoli przez 3 – 4 minut. Ostrożnie wyjąć rybę, odłożyć w ciepłe miejsce, a do wywaru dodać pokrojone w kostkę ogórki. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać pokrojone w drobną zapałkę pietruszkę, marchew, cebulę, dusić kilka minut, dodać do wywaru, gotować 30 minut. Szczaw wypłukać, drobno posiekać, dodać do wywaru i dogotować jeszcze 10 minut. Podawać zabielone śmietaną.
Składniki: 30 dkg filetów sandacza, 3 łyżki masła, włoszczyzna, 2 marynowane ogórki, 4 łyżki śmietany, 1 litr bulionu rybnego, 1 liść laurowy, sól, biały pieprz, szczaw.
Przygotowanie: Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, 2 łyżki masła, przyprawić. Zmniejszyć płomień i do powoli wrzącego wywaru dodać poporcjowany filet z ryby. Gotować powoli przez 3 – 4 minut. Ostrożnie wyjąć rybę, odłożyć w ciepłe miejsce, a do wywaru dodać pokrojone w kostkę ogórki. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać pokrojone w drobną zapałkę pietruszkę, marchew, cebulę, dusić kilka minut, dodać do wywaru, gotować 30 minut. Szczaw wypłukać, drobno posiekać, dodać do wywaru i dogotować jeszcze 10 minut. Podawać zabielone śmietaną.