Wigilijny Makowiec.


Wigilijny Makowiec. Składniki na kruche ciasto: 375 g mąki pszennej tortowej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 75 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 jajka, 175 g margaryny.
Na masę makową: puszka (900 g) gotowej masy makowej, 2 jajka, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, roztrzepane jajko do posmarowania kratki.

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę. Składniki ucierać mikserem ręcznym z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta, najpierw na najniższych, potem na najwyższych obrotach. Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką masę. Jeśli będzie się bardzo kleiło, można dodać odrobinę mąki, ale nie za wiele – ciasto nie ma być takie, żeby dało się je rozwałkować. Ciasto podzielić na trzy części: dwie użyć do wyłożenia spodu blachy (wcześniej natłuszczonej), jedną schować do lodówki. Spód najlepiej jest wykładać odrywając kawałki ciasta z dużej kulki i ugniatając je palcami na powierzchni foremki tak, żeby spód był w miarę równy. Zrobić masę makową: gotową zawartość puszki wymieszać dwoma surowymi jajkami (łyżką, nie mikserem), dorzucić rodzynki i posiekane orzechy. Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na kruchy spód. Wyciągnąć z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkować obficie podsypując mąką, radełkiem wykrawać cienkie paski szerokości ok. 1 cm i układać je na wierzchu makowca tak, aby tworzyły kratkę. Na koniec z pozostałego ciasta (bo do kratki nie zużyje się całego) uturlać wałki długości boków ciasta i podociskać je do brzegów. Przy pomocy pędzelka pomalować kratkę rozmemłanym jajkiem. Włożyć ciasto do piekarnika. Piec w temperaturze 190-200oC około 50 minut. Po wyjęciu makowiec trzeba dobrze ostudzić, bo mak, kiedy jest gorący wyjątkowo źle się kroi.
+

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Wigilijny Makowiec. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł