wigiljna zupa rybna


Oto mój prosty przepis na zupę rybną z karpia wigilijnego (a właściwie wszystko to co wyrzucamy z karpia) potrzebne jest :
2-4 głów z karpia
wycięte kręgosłupy i płetwy
2 opakowania śmietany(może być 18% mixt do zup firmy danone)
1 pora
1 selera
3-4 marchwie
sól
pieprz
przygotowanie:
głowy,płetwy, kręgosłupy dokładnie myjemy z śluzu ,wycinamy skrzela całość wkładamy do siatki po to aby było łatwiej wciągnąć to z zupy
warzywa kroimy w kostkę i gotujemy wywar do którego wkładamy siatkę z głowami
gotujemy ok.0,5 godziny następnie wciągamy głowy i wycinamy resztki mięsa które dokładamy do zupy
na sam koniec dodajemy śmietanę (aby się nie zważyła warto dodać do niej z 3 łyżki mąki do zaklepania)
zupa jest gotowa czas przygotowania ok 40 minut, podajemy z ugotowanymi osobno całymi ziemniakami

smacznego










 


5
Oceń
(1 głosów)

 

wigiljna zupa rybna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł