Wileński śledź wigilijny


Składniki:

-500g solonych filetów śledziowych- matiasów
-3 średnie cebule
-sok z cytryny
-suszone oregano
-1-2 suszone pikantne papryczki oliwa z oliwek lub dobry olej słonecznikowy.

Przygotowanie:

Śledzie podzielić na niewielkie kawałki, zalać sokiem z cytryny i dobrze wymieszać, pozostawić na pół godziny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W czystych wyparzonych słoikach układać warstwami drobno pokrojoną cebulę i śledzia, posypując ją obficie suszonym oregano i odrobiną rozdrobnionej papryki i polewając oliwą. Ostatnią warstwą powinna być cebula. Przygotować przynajmniej na dzień przed podaniem.

Smacznego!!!

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Wileński śledź wigilijny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł