Wino z czarnych porzeczek




  • konto usunięte




1,5 kg czarnych porzeczek, 1,2 kg cukru, porcja drożdży winnych, 5 g pożywki dla drożdży.

Porzeczki opłukać, osączyć i zmiażdżyć. Cukier zagotować z 3,3 l wody i zalać porzeczki. Odstawić na 12 godzin. Dodać drożdże wraz z pożywką i odstawić na 5 dni w ciepłe miejsce. Możesz odcedzić, przelać do balona, dopełnić przegotowaną wodą objętość płynu do 4,5 l, zamknąć balon rurką fermentacyjną. Po trzech miesiącach ściągnąć wino znad osadu. Odstawić na rok.

Życzę smacznego...................


Info. Dania na każdą okazję.

 


3.6
Oceń
(9 głosów)

 

Wino z czarnych porzeczek - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy